انتخاب پلتفرم مناسب برای ساخت وبلاگ
در ادامه پست قبلی که در مورد مراحل کلی ساخت وبلاگ توضیح دادم، می خوام اینجا در مورد انتخاب پلتفرم مناسب برای وبلاگمون صحبت کنم. بعد از انتخاب اسم مرتبط، این مرحله یکی از مهم ترین تصمیم گیری های ما در مسیر وبلاگ نویسی خواهد بود. این انتخاب روی انتخاب های بعدی و تجربه کلی که از وبلاگمون داریم خیلی تاثیر میذاره.
منتشر کردن نوشته هامون روی اینترنت کار سختی نیست. درحقیقت با دونستن کمی HTML و CSS می تونیم مطالبمونو با ظاهر دلخواهمون روی بستر اینترنت به دیگران نمایش بدیم. با بیشتر شدن حجم مطالب، مدیریتشون سخت تر و وقت گیر تر میشه اما با داشتن ابزاری که به ما کنترل بیشتری روی وبلاگ و نوشته هامون بده، فرایند وبلاگ نویسی ساده تر و پر بازده تر میشه. به همین دلیل مهمه که از بستر مناسب برای ساختن وبلاگمون استفاده کنیم تا راحت تر وبلاگ بنویسیم.
ملاک های انتخاب پلتفرم مناسب
همون طور که گفتم با دونستن کمی HTML و CSS به راحتی می تونیم وبلاگ بنویسیم. اما استفاده از ابزار هایی که بازدهی مارو بیشتر کنن باعث میشه که سریع تر و بهتر وبلاگ بنویسیم. پلتفرم وبلاگ نویسی مناسب باید کار وبلاگ نوشتن رو برامون ساده تر کنه و اجازه بده تمرکز اصلی ما بیشتر روی نوشتن مطالب با کیفیت و خوب برای وبلاگ باشه. به طور کلی یک پلتفرم وبلاگ نویسی مناسب باید ویژگی هایی زیر رو داشته باشه.
استفاده راحت و داشتن ابزار های مناسب
خوبه از سرویسی برای میزبانی وبلاگمون استفاده کنیم که تاجای ممکن تمرکز مارو از روی نوشتن و تولید محتوای مناسب منحرف نکنه. سرویس خوب تمام ابزار هایی که برای مدیریت بلاگ لازم داریم رو در اختیارمون قرار میده بدون اینکه مارو بیش از اندازه با مسائل فنی درگیر و تمرکز مارو بهم بزنه. مثلا یک سرویس وبلاگ دهی خوب با در اختیار گذاشتن یک ادیتور متن مارو از دردسر نوشتن مطالب با HTML و نیاز به استایل دهی با CSS بی نیاز می کن. درنتیجه ما می تونیم متن مورد نظر خودمونو بنویسیم و ادیتور متن زحمت استایل دهی و تنظیم قالب متن رو برامون میکشه.
گسترش پذیری
موقع انتخاب بستر برای وبلاگمون مهمه که برای آینده وبلاگ برنامه ریزی و تصمیم گیری کنیم. باید از ابزاری برای ساخت وبلاگ استفاده کنیم که در آینده و با بیشتر شدن بازدید کننده ها و حجم مطالب به مشکل بر نخوره و بهمون اجازه بده با همون سرعت و قدرت قبلی وبلاگ بنویسیم.
امنیت و ثبات
یک وبلاگ نویسی ممکنه برای نوشتن یک مطلب ساعت وقت صرف کنه و زحمت فراوون بکشه. این خیلی مهمه که سرویس میزبان وبلاگ از امینت و ثبات کافی برخوردار باشه تا علاوه بر اینکه مطالب وبلاگ از دست نرن، وبلاگ همیشه دردسترس و آنلاین باشه تا مخاطبین وبلاگ در هر لحظه ای به محتوا دسترسی داشته باشن و بتونن اونها رو بخونن.
بهینه برای موتور های جست و جو
وقتی از سئو فرندلی بودن یا بهینه بودن یک وبلاگ برای موتور های جست و جو حرف می زنیم، پارامتر های مختلفی توی این مسئله دخیل هستن که باید به طور جداگانه به هر کدوم بپردازیم. دلیلش هم اینه که پارامتر های مختلفی روی سئوی یک وبسایت تاثیر گذار هستن. سرعت لودنیگ صفحات، استفاده درست و مناسب از متا تگ ها، استفاده درست و مناسب از تصاویر، استفاده درست و مناسب از کلمات کلیدی، بهینه بودن قالب وبلاگ برای تلفن های هوشمند و … همگی روی SEO (Search Engine Optimization) یک وبسایت دخیل هستن.
انواع پلتفرم های وبلاگ نویسی
به عنوان آخرین چیزی که باید قبل از انتخاب پلتفرم وبلاگ بدونیم خوبه که با انواع پلتفرم های وبلاگ نوسی، مزایا و معایبشون هم آشنا بشیم و در نهایت انتخاب کنیم.
پلتفرم های self hosted
وردپرس، جوملا و دروپال چند نمونه از سیستم های مدیریت محتوای رایگان و self hosted هستن که ما هم می تونیم از اونا برای ساخت وبلاگ ازشون استفاده کنیم. برای استفاده از اونا به کمی دانش فنی بیشتر نیاز داریم و باید برای میزبانی و نگه داری از وبلاگ روی اینترنت کمی هزینه کنیم. البته با وجود اینکه یادگیری این ابزار ها ممکنه کمی زمان ببره، وقت گذاشتن و یاد گرفتن کار با یکی از این ابزار ها ارزششو داره. در ادامه توضیح میدم که چرا ممکنه هزینه کردن و استفاده از وردپرس به عنوان سکوی وبلاگ نویسی گزینه مناسبی برای بعضی ها باشه.
سرویس های وبلاگ دهی
علاوه بر سیستم های self hosted، سرویس های وبلاگ دهی مثل بلاگفا، بیان، رزبلاگ، لوکس بلاگ، بلاگر و … هم برای انتخاب وجود دارن. این سرویس ها معمولا به صورت رایگان و بدون نیاز به درگیر کردن شما با مسائل فنی به شما امکان ثبت وبلاگ در کمترین زمان ممکن رو میدن. از مهم ترین مزایای سرویس های وبلاگ دهی می شه به رایگان بودن و درگیر نکردن شما با جزئیات فنی اشاره کرد.
درست کردن وبلاگ
مشخصا پلتفرم ها و سرویس های زیادی برای ساخت وبلاگ هستن که خدمات مشابهی ارائه می کنن و این موضوع ممکنه موقع انتخاب برای ما چالش ایجاد کنه. می تونید قبل از انتخاب در مورد هر کدوم از سرویس ها، در مورد مزایا، معایب و امکاناتی که هر کدوم دارن تحقیق کنید.
ایراد مشترک اکثر سرویس های وبلاگ دهی رایگان، قدیمی بودن و عدم ثبات و امینت کافیه. همینطور ایراد مشترک پلتفرم هایی مثل وردپرس نیاز به داشتن دانش فنی بیشتر و نیاز به هزینه کردن برای میزبانی از وبلاگه. البته وردپرس و بلاگفا هر دو تا حدودی از این قاعده مستثنا هستن. بلاگفا به مراتب به روز تر و بهتر از بقیه سرویس های رقیبه و وردپرس هم علیرغم اینکه برای میزبانی نیاز به هزینه داره، برای استفاده ساده تره. اگرچه که وردپرس کنترل بیشتری روی وبلاگمون به ما میده، بلاگفا هم تقریبا مثل وردپرس ابزار های کافی برای مدیریت وبلاگ در اختیارمون میذاره.
بلاگفا یا وردپرس
در نهایت انتخاب بین این دو مورد کاملا به خودتون و شرایطتون بستگی داره. به نظر من، وردپرس ارزش کمی هزینه کردن و وقت گذاشتن برای آشنایی بیشتر با مسائل فنی رو داره. از طرفی بلاگفا هم پلتفرم قدرتمند و خوبیه اما ضعف های خودشو هم داره.
ساخت وبلاگ در بلاگفا
ثبت و ساخت وبلاگ در بلاگفا توی کمتر از 10 دقیقه و به صورت کاملا رایگان قابل انجامه. فقط کافیه وارد سایت blogfa.com بشید، روی دکمه ثبت وبلاگ جدید کلیک کنید و با پر کردن فرم ثبت نام، وبلاگتونو ثبت کنید.
بعد از ثبت نام در بلاگفا، وبلاگمون بلافاصله ساخته میشه و از طریق اینترنت در دسترسه. بنابراین بلافاصله بعد از ثبت وبلاگ میتونیم نوشتنو شروع کنیم. همون جور که قبل تر گفتم، بلاگفا ابزار های مناسبی برای نوشتن و مدیریت وبلاگ در اختیار کاربراش میذاره اما بعضی از ابزار های بلاگفا ناقص هستن. برای این پست، هدف فقط ساختن وبلاگمون با یکی از ابزار های پیشنهادی منه. اضافه کردن ابزار های مختلف به بلاگفا، تغییر ظاهر بلاگفا و بقیه تنظیمات خارج از حوصله این متنه و در آینده مفصل تر در موردشون می نویسم.
ساخت وبلاگ وردپرسی
راه اندازی و نصب وردپرس نیاز به کمی دانش فنی داره اما زیاد سخت هم نیست. برای استفاده از وردپرس بباید یک دامنه و هاست بخریم. دامنه یا دامین همون آدرس وبلاگ و هاست یا میزبان، یک کامپیوتر متصل به اینترنته که همیشه روشن و به اینترنت وصله. اگر علاقه داشتید، می تونید کمی بیشتر در مورد این که وب چیه و چطوری کار می کنه مطالعه کنید. داشتن درک بهتر از کارکرد وب و اینترنت می تونه مسیر وبلاگ نویسی رو خیلی راحت تر کنه.
خرید دامنه و هاست مناسب
برای خرید دامنه و هاست می تونیم هم از طریق شرکت های ایرانی و هم از طریق شرکت های خارجی اقدام کنیم. لازم به ذکره که برای شروع، به هاست گرون قیمتی نیاز نداریم. با گذر زمان و بیشتر شدن حجم مطالب و تعداد بازدید کننده های سایت می تونیم هاست خودمونو ارتقا بدیم.
با کمی سرچ کردن توی اینترنت می تونید شرکت های هاستینگ زیادی با رنج قیمتی متفاوتی پیدا کنید. تعدادی گزینه بیش از اندازه ارزون هم وجود دارن که بهتره به هیچ وجه از اونها استفاده نکنید. بعضی شرکت ها در ازای دریافت هزینه کمتر، از کیفیت خدماتی که ارائه می کنن کم می کنن و این به ضرر ما و وبلاگمون خواهد بود. برای مثال بعضی شرکت ها با ارائه منابع سروری خیلی کم به کاربرانشون باعث کندی سرعت لود سایت میشن و فراموش نکنید که یکی از ملاک های مهم سئو، سرعت لود سایته.
هاست مورد نیاز برای وردپرس
برای شروع و ساخت وبلاگ با وردپرس، حداقل به 200 مگابایت فضای خالی روی هاست نیاز داریم. البته این میزان به مرور زمان و با بیشتر شدن تعداد مطالب بیشتر خواهد شد. وردپرس توسط زبون برنامه نویسی PHP نوشته شده و برای اجرا باید روی هاست زبون PHP نصب باشه. همینطور برای استفاده از وردپرس به یک دیتابیس هم نیاز خواهیم داشت که سرویس های هاستینگ معمولا به صورت پیشفرض امکان استفاده از دیتابیس هارو هم برای ما فراهم می کنن.
نصب وردپرس روی هاست
وردپرس مجهر به قابلیت نصب خودکار روی سروره. در نهایت بعد از منتقل کردن فایل های وردپرس به هاست، با وارد شدن به آدرس وبلاگمون، به سادگی با انجام چند مرحله ساده و کوتاه می تونیم وردپرسو به دیتابیس وصل کنیم و فرایند ساخت وبلاگ کامل میشه. بعد از خرید هاست و دامنه و انتقال فایل های وردپرس به سرور، بقیه مراحل شبیه ثبت یک وبلاگ در بلاگفا قابل انجامه.
مراحل بعدی
توی پست های بعدی در مورد سئوی وبلاگ، سفارشی سازی ظاهر وبلاگ، راهمایی گام به گام برای انتخاب هاست و نصب وردپرس روی هاست خواهم نوشت. این پست برای آشنا کردن شما با مراحل کلی سایت وبلاگ توسط هر کدوم از این دو پلتفرم بود تا بهتون توی انتخاب کمک کنه.